2019. MÁRCIUS 30. 17:30 - KASZÁS ATTILA TEREM

ARTASHAT ÖRMÉNY NEMZETISÉGI SZÍNHÁZ
GENOCÍDIUM

ARTASHAT ÖRMÉNY NEMZETISÉGI SZÍNHÁZ
GENOCÍDIUM
történelmi dráma Antonia Arslan: Pacsírtavár című regénye alapján 

Az előadás időtartama 60 perc egy felvonásban

Szereplők:
Armen - Pintér Gábor
Lucia - Koncz Eszter
Achonik - Tóth G.-Keller Linda

 

Az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház Genocídium 101 című előadása 2016. április 26-án az örmény genocídium 101. évfordulója alkalmából került először színpadra. Azóta számos alkalommal ezzel a darabbal emlékeznek meg a magyarországi örmények a holokauszt áldozataira. A darabot rádiós hangjátéknak is feldolgozták. Az egy felvonásos dráma Antonia Arslan: Pacsirtavár című regénye nyomán készült. Az előadás egy örmény származású férfi, Armen álmába kalauzol el minket. Vele újra és újra átéljük a tragédiát, amely egy nemzet sorsát határozta meg. A genocídium álomképekben, rémálom foszlányokban jelenik meg, melyek egymásra épülve lassan a darab egészét képzik. Az álomképek történéseiben az örmény oldal éppúgy bemutatásra kerül, mint az érintett török oldal is. A színjáték koncepciója egy izgalmas, újszerű, ugyanakkor tradicionális, igaz történetekkel tűzdelt zenés utazás, amely méltó emlékezés örmények és nem örmények számára egyaránt.
A Genocídium, az örmény holokauszt minden örmény identitású megemlékező számára fontos és meghatározó, éljen akárhol is a világban! 
Minden év áprilisában országszerte megemlékezések zajlanak az örmény genocídium kapcsán. Újra és újra átéljük a tragédiát, amely egy nemzet sorsát határozta meg. Színházunk feladata mindezt professzionális módon évről évre újszerűen bemutatni a közönség számára, különleges tekintettel azokra a már meglévő vagy lehetséges nézőinkre, akik oly keveset tudnak a Genocídium történéseiről.
Örményország egész történelme nem áll egyébből, mint lakosságának kitartó és egyenlőtlen küzdelméből saját önazonossága és kultúrája védelmében. Nemzetiségi színházként ugyanezzel a törekvéssel készítjük előadásainkat, azon belül kiváltképp genocídiumi színdarabjainkat. Célunk, hogy minél szélesebb körben eljuttassuk az üzenetet: mindez megtörtént, igaz. A történelmi tények magukért beszélnek. Az örmény nép kitartásának köszönhetően mostoha sorsa ellenére is független, egyéni nemzeti kultúrát alakított ki, amely követendő példát mutat számunkra a magyarországi nemzetiségi kultúra megőrzésének korában.
Társulatunk valódi küldetése az események kézzelfoghatóvá tétele a mai kor számára. Szeretnénk nem mindennapi katartikus élményben részesíteni nézőinket a színház eszközein keresztül. Szeretnénk útravalót adni a színházi élményen túl: elgondolkodtatni, nem elriasztani, tényfeltárni és igazságokat keresni!

 

© 2019 created by Szabó Bogdán Árpád

JELEN/LÉT Nemzetiségi Színházi Fesztivál

Nemzeti Színház

2019.március 25-30.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now